Lijsterpaal #1 – Ouderwets muziek luisteren op Spotify

Een soort van luisterpaal voor cd’s. Maar dan in een lijstje op Spotify. Precies, een lijsterpaal.  Om nieuwe en onbekende muziek eens iets uitgebreider te beluisteren.

Spotify is top.  De collectie is uitgebreid. Van de creepy metal van Darkthrone, de Beach Boys tot aan de Braziliaanse psychedelica van Os Mutantes. Punt is alleen, die muziek ken ik al. Nieuwe muziek op Spotify, vind ik lastig.  Ik neem er zelden of nooit de tijd voor.  En iets wat op het eerste gehoor leuk klinkt, is dat misschien een tweede keer helemaal niet. En andersom. Sommige muziek heeft wat meer tijd nodig en moet je vaker horen om te kunnen waarderen.

CD’s luisteren in de platenzaak

Vroeger – auw – ging ik op zoek naar cd’s in de platenzaak. En die ging ik dan luisteren. En dan kocht ik hem. Of niet. Maar als ik hem dan eenmaal gekocht had,  stak ik er een boel tijd in. Het had tenslotte geld gekost.  Ik heb nog steeds een kast met 100-en cd’s (ze zijn te koop op discogs), waarvan ik bijna van elke exemplaar kan zeggen waar en wanneer ik hem gekocht heb. En wat ik van die muziek vind. Daar zitten uren luisterplezier in. Je bouwt min-of-meer een band met zo’n album en/of artiest op. En dat had ik op Spotify tot nu toe eigenlijk niet. Waardoor ik de afgelopen jaren ook maar heel zelden nieuwe muziek ontdekte.

Ouderwets muziek luisteren op Spotify

Dat kan natuurlijk op spotify ook. Ouderwets muziek luisteren. Dus dat ga ik doen. Iedere twee weken een nieuwe lijst. Met 4 of 5 albums. Als het even kan nieuw. Maar kan ook een klassieker zijn die ik altijd al eens wilde luisteren.

Afgelopen dagen komt deze lijst met enige regelmaat voorbij. En het werkt. Ik heb er weer een aantal favoriete platen bij. In ieder geval voor nu.

Luisterpaal #1

Voor de eerste keer zijn het geworden

 1. Peter Perrett – How the west was won
  Perrett is terug. En clean blijkbaar. Eerste nieuwe plaat in eeuwen. Erg tof.
 2. Weezer – Pacific Daydream
  Na 2 rockplaten probeert Weezer het weer met een stuk gladdere popmuziek. Niet beroerd. Wel weer ff wennen.
 3. Michael Head & The Red Elastic Band – Adios Señor Pussycat
  Wat mij betreft plaat van het jaar! Michael Head, ook terug. Ook clean. Wereldplaat!
 4. Cheap Trick – Christmas Christmas
  Ik heb altijd al een zwak gehad voor Cheap Trick.  En blijkbaar moet een Amerikaanse band als ze lang genoeg bestaan een kerstplaat maken. De hysterisch vrolijke kerstsfeer van Merry Christmas Darling, vergeet je nooit meer.
 5. Rush – 2112
  Zo’n album wat vaak genoemd wordt. Een echte metalklassieker. Ik kende hem nog niet. Volledig over de top. Krijsende vocalen, nummers van 20 minuten. Maar toch geen Eftelingmetal. Heerlijk.

 

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *