Dan Treacy & Television Personalities

Television Personalities is wat mij betreft een van de interessantste bands uit de Engelse postpunk beweging. Onder leiding van zanger Dan Treacy worden vanaf 1978 vrij onregelmatig hele mooie platen uitgebracht. 

De Television Personalities beginnen als een band, maar wordt al vrij snel het persoonlijke vehikel van frontman Dan Treacy. (lees vooral ook eens ‘diary of a young fan van JC Brouchard dit geeft een mooi beeld van de beginperiode van de TVP’s begin jaren ‘ 80)

Luister naar de Spotify Playlist ‘Dan Treacy & Television Personalities

Muziek van Television Personalities

De muziek van de Television Personalities is typisch Engels. Bij vlagen rommelig en klinkt vaak alsof de velvet underground is opgenomen door Phil Spector ergens in een kelder. Een vol geluid. Veel gitaren.  Af en toe een vrij gladde popsong ertussendoor. Een beetje punk, beetje britpop, beetje sixties. Treacy is niet ‘s werelds beste zanger, maar heeft een mooie timing. De melodieën zijn ijzersterk. Praktisch ieder nummer is mee te fluiten. En blijft dagen hangen.

De teksten van Dan Treacy

Normaal gesproken boeien songteksten me niet zo. Het gaat me om de muziek. Als ik een gedicht wil lezen, koop ik wel een boek. Die van Dan Treacy blijven vaak wel hangen. En doen denken aan een combinatie van de directheid van de Ramones, het typisch Engelse van Ray Davies (Kinks) en het kinderlijk naïeve van Brian Wilson (Beach Boys). Het zijn persoonlijke observaties. Soms tot op het gênante af en druipend van zelfmedelijden.
Hij slaagt er echter altijd in om met een paar rake woorden een compleet verhaal neer te zetten. Dat kan gaan over zijn Drugsgebruik (Now that I’m a Junkie), of over die keer dat hij zijn nichtje Jill op sleeptouw nam door Londen (Smashing Time). Enigszins dramatisch en deprimerend is het vaak wel.

They Should have been bigger than the Beatles

Een van de albums van Television Personalities heet ‘ They Should have been bigger than the Beatles’. Dat is duidelijk niet gelukt. Door verlegenheid, depressie en behoorlijk overmatig drugsgebruik van Dan Treacy is een consistente succesvolle carrière niet voor de band weggelegd. Platen komen onregelmatig uit. Naast de studioalbums zijn ook een heleboel singles, liveopnamen en verzamelalbums beschikbaar. Op evenzoveel verschillende labels. De kwaliteit van de studioalbums blijft echter onveranderd hoog.

Waar is Dan Treacy nu?

In 2011 tijdens de tour voor het laatse album, raakte Dan Treacy in coma na een knokpartij of overval. Hier ontwaakte hij naar verloop van tijd weer uit. Laatste nieuws uit een interview met bandgenoot Jowe Head in 2016, was dat Treacy aan het revalideren is. En op termijn weer muziek wil maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *