Lijsterpaal #1 van 2018 met Shame, Orphaned Land, Judas Priest en Meindert Talma (e.v.a.)

Het nieuwe jaar begint weer met nieuwe muziek.  Onder andere van de onvermijdbare Meindert Talma (je kan geen krant of blad meer openslaan zonder de beste man tegen te komen).  Verder een beetje metal en wat Britse popmuziek. Stuk voor stuk mooie platen om mee door de regen in het donker naar je werk te fietsen.

Shame – Songs of Praise

Met de Psychedelische Britpop – al heet dat tegenwoordig geloof ik post-punk – van Songs of Praise levert Shame een mooi eerste album af. Mooie liedjes met woeste eindeloze gitaarpartijen. Doet mij regelmatig denken aan Julian Cope of Spiritualized ten tijde van Live at the Royal Albert Hall. Al zegt dat vast meer over mijn referentiekader dan over hun muziek.  [Spotify Link]

Meindert Talma e.v.a. – Piet Paaltjens Recordings

Eigenlijk een plaat van oktober vorig jaar, maar ik ontdekte hem vorige week pas. Om te vieren dat 150 jaar geleden de dichtbundel Snikken en Grimlachjes van Piet Paaltjens verscheen, zijn er een aantal van Paaltjens’ gedichten op muziek gezet. En dat is erg leuk gelukt. Hoogtepunten zijn Rika door Meindert Talma, Aan Hedwig door Jerry Hormone en Melkboer door Jan Rot.  Enige misser is wat mij betreft het geforceerde hipstergefluister van Linde Schone. Dan had ik liever Def P. gehoord, of een andere rapper die iets met taal of gedichten doet. [Spotify Link]

Orphaned Land – We do not resist

Bij het – verkeerd – zien van de bandnaam werd ik heel enthousiast. Maar nee, dit is niet de briljante Nederlandse metalformatie Orphanage. Dit gezelschap komt uit Israel en bedient zich ook van grunts en andere Black/Death metal stijlfiguren.  Ze geloven duidelijk niet dat Less soms More is en maken een soort van duistere symphonische suikerspinmuziek.  Ik hou daar wel van. En stel me voor dat dit het fantastisch zou doen als muziek in de Fata Morgana in de Efteling. Met Halloween ofzo.  [Spotify Link]

Judas Priest – Lightning Strike

Oud liefde roest niet. Mijn muziekvoorkeur begon bij de 80’s metal van Kiss, Iron Maiden en Judas Priest.  Lightning Strike is de eerste single van de nieuwe Judas Priest cd. En het is een ouwerwetse kraker. Rob Halford klinkt beter dan op de laatste twee cd’s. Al vraag ik me af of die hoge noten uit zijn keel, of uit de computer komen. Dat mag de pret niet drukken, want voor het geluid maakt het niet uit. Een heel album zit ik denk ik niet op te wachten. Maar zo’n single is mooi om je weer even 15 jaar oud te voelen.  Headbangend op de zolderkamer,  terwijl je voor het eerst je haar laat groeien.  [Spotify Link]

Lijsterpaal in je mailbox

Meld je aan voor de  Lijsterpaal nieuwsbrief en hoor het laatste nieuws het eerste.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *