De slungelpop van Meindert Talma

Meindert Talma is een van de beste songwriters van Nederland. Al jarenlang bezig en lijkt voor de tweede of derde keer in zijn carrière aan de vooravond van zijn grote doorbraak te staan. Het is hem gegund. Zijn naïeve teksten, typische soms wat ongemakkelijke timing, gekoppeld aan de melancholische orgelmelodieën en Friese tongval, domineren al weken mijn Last.fm toplijst.

Luister naar de Playlist: Slungelpop van Meindert Talma

Dit begint een klein beetje een onofficiële fanpagina van Meindert Talma te worden, zie ook [hier] en [hier] bijvoorbeeld [en hier]. Dat moet dan maar even.

Talma zingt over zichzelf, zijn belevingswereld. En die begon in een klein Fries dorpje. Dat leidt onder andere tot liedjes over zijn Oom en SRV-man (Versmobiel Ondernemer) en volkszanger Rommy (Ik ben Rommy). Soms in het Fries. Soms in het Nederlands. En ondanks het vreemde randje is het catchy as hell.

Op latere albums wordt de wereld weidser. En de onderwerpen die hij bezingt ook. Mijn favoriete regels uit een Nederlands liedje komen uit het nummer Rummenigge:

als ik na een tijdje wakker wordt trek ik mijn spijkerbroek weer aan
en dan ga ik naar beneden, ik pak de koekjestrommel
ik heb geen echte honger, maar eet wel alle koekjes op

Dit kon zo uit mijn dagboek komen. Als ik dat had.

Er volgen thema-albums. Talma is historicus, die kan daar vast zijn ei in kwijt. Over voetballers die eenmaal in Oranje speelden, kunstbeweging ‘De Ploeg’, over damlegende ‘Jannes van der Wal’. Toch lijkt hij vooral ook graag over zichzelf en zijn omgeving te zingen.

Meindert Talma in Arnhem

Mijn eerste kennismaken met Talma was ergens halverwege de jaren ’90. In Arnhem. Een vriend sleepte me mee naar een concert. Ik was tot kort geleden overtuigd dat het in de Jacobiberg was, inmiddels heb ik begrepen dat het om de Goudvishal ging. Ik herinner me weinig van het concert. Behalve dat wij zo’n beetje de enige bezoekers waren, dat ik de muziek tof vond en die Meindert een vreemde snuiter. Met zijn orgel. Ik had denk ik nog lang haar en was vooral van de metal.

Toch ben ik hem altijd van gepaste afstand blijven volgen. En pikte af en toe een deuntje mee. Toen ik nog naar DWDD keek bijvoorbeeld. En als iemand vraagt naar mijn favoriete Nederlandstalige artiest roep ik al jaren steevast ‘Meindert Talma’

Toen ‘De ballade van Jannes van der Wal’ uitkwam, was ik er weer helemaal bij.

Je denkt dat het komt

Zijn laatste album ‘Je denkt dat het komt’ is van uitzonderlijke klasse. De klungel van de jungle is een nieuwe favoriet.

Net als het boek met dezelfde titel dat hij tegelijkertijd schreef. Het door hemzelf voorgelezen luisterboek is ook op spotify te vinden. Een aanrader.

Vraag me wel twee dingen af.

  • Waarom beschrijft hij in zijn boek van ieder personage het kapsel? Is hij kalend? Of valt het me op omdat mij eigen haar niet zo dik meer is als vroeger?
  • Op zijn laatste plaat/boek schrijft en zingt hij over het schrijven van zijn eerste boek. En maken van zijn eerste platen. Ben benieuwd of hij over 10 jaar een liedje maakt over het zingen over zijn eerste plaat.

Luister vooral zelf. Het is nu toch echt tijd voor de grote doorbraak.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *