Papa John Phillips, The Wolfking of LA

John Phillips. Papa John Phillips. Zanger, producer, songwriter van The Mamas & The Papas. Een van de drijvende krachten achter het Monterey Pop festival.  Schrijver van Beach Boys hit ‘Kokomo’. En een begenadigd solo-artiest. Die laatste variant is minder bekend. Vandaar deze playlist. 

Luister naar John Phillips op Spotify

Phillips begon zijn zangcarrière in folkgroup The Journeyman.  Een groep die via een aantal wisselingen -met oa. Scott McKenzy die later scoorde met het door Phillips geschreven ‘If you’re going to San Francisco’ – langzaam veranderde in The Mamas & The Papas.

Embed from Getty Images

Uitgedaagd door medebandlid Danny Doherty ‘Dit is Rubber Soul van de Beatles, doe dat maar eens na’ schreef hij Monday Monday. En begon het grote succes.  Met The Mamas & The Papas behoorde Phillips tussen 1965 en 1968 tot de invloedrijkste popmuzikanten ter wereld.   In korte tijd, maakte de band een handvol fantastische platen.  John stortte zich vol overgave in de muziekscene en alle drank & drugs die daarbij hoorde.

Na Montery Pop – waar de Mamas & Papas een niet zo fantastisch optreden deden – begon John Phillips met ‘The Wolfking of LA’ aan zijn solo carrière.  Een geweldig album. Volgespeeld door de Wrecking Crew -muzikanten die ook met Phil Spector en Brian Wilson werkten.  De plaat deed niet veel.

(ex) vrouwen

Phillips was betrokken bij de albums van (2e) ex-vrouw Michelle Phillips als zijn 3e echtgenote Genevieve Waite. Ze namen beide liedjes van hem op. Ook een aantal dezelfde nummers. Dat zou een gewoonte worden. Door de jaren heen nam Phillips veel versies van een aantal dezelfde nummers op. Veel van die muziek zou pas na zijn dood verschijnen.

De albums van beide vrouwen doen commercieel ook niet veel. Zonde, want muzikaal is het allemaal dik in orde. Al is de stem van Waite wel iets waar je aan moet wennen.

Solo met de Stones

De rest van zijn loopbaan wordt overheerst door zijn verslavingen. Hij besodemieterd iedereen, en brengt zijn puberkinderen en passant ook aan de drugs.   En er komt weinig tot géén muziek uit. Niet dat hij stilzit. Hij maakt een (geflopte) musical ‘man on the moon’, samen met Andy Warhol. En blijft muziek opnemen. In de stijl van Lou Reed (later uitgebracht als King of Diamonds) en een geweldige plaat samen met Keith Richards, Mick Jagger, Mick Taylor en Ronnie Wood van de Rolling Stones. Het blijft echter allemaal jarenlang op de plank liggen. Doodzonde want het hoort tot het best wat zowel Phillips als de Stones in hun nadagen produceerden.

Hij werkt mee aan verschillende film Soundtracks. O.a. Bowie-film The Man Who Fell on Earth. Ook schreef hij muziek voor anderen. O.a. Me and My Uncle, vooral bekend van The Grateful Dead.

Begin jaren ’80 wordt Phillips opgepakt, omdat hij een handeltje in gestolen receptenblokken was begonnen om zijn drugsverslaving te bekostigen.   Hij wist een straf te ontkomen door op scholen te gaan vertellen over Drugs. En een afkickkliniek te bezoeken. Waar hij van de heroïne afraakte en begon met drinken. In die tijd schreef hij de grotendeels uit zijn duim gezogen autobiografie ‘Papa John’.  Ook een dikke hit.

New Mamas en Papas

De afgekickte Phillips formeert een band die hij de New Mamas and Papas noemt. Waarin oude bekenden als Danny Doherty en Scott McKenzie soms een rol spelen. Net als dochter Mackenzy Phillips en zangeres Spanky McFarlene.

Embed from Getty Images

Ook hier wordt veel muziek mee opgenomen. In de documentaire Straight Shooter (’89) lijkt alles koek en ei en een nieuw album niet ver weg. Dat komt er tijdens zijn leven niet meer.  Eind jaren ’90 krijgt hij een nieuwe lever, trouwt zijn 4e vrouw en lijkt eindelijk de boel op de rit te hebben.

In 2001 verschijnt er ineens ‘Pay Pack and Follow’ het verloren gewaande album met de Stones. Enkele weken later sterft Phillips.  Vlak na het opnemen van Phillips ’66, helaas niet op Spotify te vinden, een wereldplaat. Met onder andere een prachtige nieuwe versie van California Dreamin’  Mocht je het album ooit ergens tegenkomen, meteen meenemen.

Papa John Phillips Presents

In de jaren na zijn dood, ontfermen de kinderen zich over Phillips’ muzikale nalatenschap. En wordt er op verzamelaars label Varese Sarabande een begin gemaakt met de serie Papa John Phillips Presents.  In een paar jaar tijd worden er een zestal platen uitgebracht. Met niet eerder uitgebrachte muziek. Het merendeel niet helemaal af, maar het biedt een mooi kijkje in wat had kunnen zijn.

Er schijnt nog veel meer muziek te zijn. De serie stopte echter vrij abrupt in 2010, nadat dochter MacKenzie Phillips in haar autobiografie onthuld niet alleen jarenlang drugs gebruikt te hebben met haar vader, maar dat ze in die jaren ook een verre van platonische affaire hadden.   De erven Phillips buitelen in de pers over elkaar heen om haar verhaal te ondersteunen, danwel te ontkennen.  Nieuwe muziek is er niet meer verschenen.  Een bizar einde aan een bizar leven.  Maar wat heeft die man een muziek gemaakt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *