Over Lijsterpaal

Ik was op zoek naar een ouderwetse luisterpaal voor cd’s. Zoals je die vroeger wel in de platenzaak tegenkwam. Maar dan in een lijstje op Spotify. Precies, een lijsterpaal.  Om nieuwe en onbekende muziek, minder vrijblijvend te maken en uitgebreider te beluisteren.

Zoiets was niet zo snel te vinden. Dan doe ik dat zelf wel.

Werkwijze Lijsterpaal

Het wordt niet heel veel ingewikkelder dan dit:

  1. Iedere 2 a 3 weken verschijnt er een nieuwe lijst, met een korte toelichting van wat er in deze Lijsterpaal is opgenomen;
  2. Iets onregelmatiger zal in de categorie ‘Unsung’  een lijstje van een andere artiest/groep worden geplaatst, waarvan ik denk dat deze wat meer aandacht verdient;
  3. Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, krijg je bij iedere nieuwe Lijsterpaal die verschijnt een mailtje.

Waarom Lijsterpaal op Spotify?

Spotify is top.  De collectie is uitgebreid. Van de creepy metal van Darkthrone, de Beach Boys tot aan de Braziliaanse psychedelica van Os Mutantes. Punt is alleen, die muziek ken ik al. Nieuwe muziek op Spotify, vind ik lastig.  Ik neem er zelden of nooit de tijd voor.  En iets wat op het eerste gehoor leuk klinkt, is dat misschien een tweede keer helemaal niet. En andersom. Sommige muziek heeft wat meer tijd nodig en moet je vaker horen om te kunnen waarderen.

CD’s luisteren in de platenzaak

Vroeger – auw – ging ik op zoek naar cd’s in de platenzaak. En die ging ik dan luisteren. En dan kocht ik hem. Of niet. Maar als ik hem dan eenmaal gekocht had,  stak ik er een boel tijd in. Het had tenslotte geld gekost.  Ik heb nog steeds een kast met 100-en cd’s (ze zijn te koop op discogs), waarvan ik bijna van elke exemplaar kan zeggen waar en wanneer ik hem gekocht heb. En wat ik van die muziek vind. Daar zitten uren luisterplezier in. Je bouwt min-of-meer een band met zo’n album en/of artiest op. En dat had ik op Spotify tot nu toe eigenlijk niet. Waardoor ik de afgelopen jaren ook maar heel zelden nieuwe muziek ontdekte.

Ouderwets muziek luisteren op Spotify

Dat kan natuurlijk op spotify ook. Ouderwets muziek luisteren. Dus dat ga ik doen. Iedere twee a drie weken een nieuwe lijst. Met 4 of 5 albums. Van Nederpop tot Black Metal. Als het even kan nieuw. Maar kan ook een klassieker zijn die ik altijd al eens wilde luisteren.